Forum Polacy w Wielkiej Brytanii                                                                       . Strona Główna Polacy w Wielkiej Brytanii .
Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Romantyczna kolacja walentynkowa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorcia
Administrator
<font color=#cc0000>Administrator</font>



Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fort William

PostWysłany: Wto 12:56, 22 Sty 2008    Temat postu: Romantyczna kolacja walentynkowa

[link widoczny dla zalogowanych]



Zapewne większość z Was, zarówno tych zakochanych, żyjących w parze, jak i samotnych słyszała o święcie zakochanych. Dzień św. Walentego, mimo że jest tradycją raczej obcą w naszym kraju, jest miłym świętem, jeżeli tylko potraktujemy go jako jeszcze jedną okazję, aby zrobić przyjemność ukochanej osobie lub – jeżeli takiej osoby jeszcze nie znaleźliśmy – zrobić przyjemność np. przyjaciółce czy innej osobie, na której nam zależy.
Jednym ze sposobów na sprawienie przyjemności ukochanemu czy ukochanej jest własnoręcznie przygotowana, romantyczna i smakowita kolacja przy świecach. Rzut oka w kalendarz wystarczy, aby się przekonać jak niefortunnie przypada w tym roku Dzień Zakochanych - niestety, kolacja ta odbyć się powinna 14 lutego w poniedziałek. Tak więc, ponieważ żyjemy w zabieganych czasach, powinna ona być nie tylko romantyczna i smakowita, ale również szybka i łatwa w przygotowaniu.

Dziś chciałabym zaproponować Wam menu takiej właśnie kolacji – przedstawiam tutaj dwie wersje: lżejszą, o śródziemnomorskich korzeniach i cięższą, inspirowaną polską kuchnią zimową. Ponieważ kolacja ma mieć charakter elegancki, każda propozycja składa się z trzech dań, co z kolei oznacza, że nie powinny one być zbyt obfite, jeżeli wieczór nie ma się zakończyć sjestą na kanapie...

W obu zestawach ilość składników obliczona jest na dwie osoby.

Kolacja śródziemnomorska
Proponuję kolację złożoną z lekkiej przystawki, dania głównego z sałatą i deseru.

Przystawka

BRUSCHETTY (Z PASTĄ Z OLIWEK I Z POMIDORAMI)

Potrzebne nam:

4 kromki ciabatty (rodzaj włoskiego białego pieczywa, do kupienia w większości piekarni), ewentualnie zastąpić je możemy czterema ukośnie ukrojonymi kromkami bagietki
1 mały słoiczek gotowej pasty z czarnych oliwek
1 spory pomidor
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i zostawiamy na sitku do ocieknięcia. Gdy cały sok z pomidora spłynie, mieszamy go ze zgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek.

Kromki ciabatty opiekamy w piekarniku, używając funkcji grill. Dwie gorące kromki smarujemy pastą z oliwek, na dwóch pozostałych układamy pomidora. Podajemy od razu.

Danie główne

KOTLECIKI Z SZYNKI Z MOZZARELLĄ I ZIOŁAMI

Składniki:

po jednym większym lub po dwa mniejsze kotleciki z szynki wieprzowej
1 kulka mozzarelli
zioła włoskie (gotowa mieszanka lub mieszanka bazylii, cząbru, oregano i lubczyka)
kilka suszonych pomidorów z zalewy
oliwa z pestek winogron (lub zwykły olej)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Dzień wcześniej kotleciki rozgniatamy dłonią (nie tłuczkiem) tak, aby nie były grubsze niż pół centymetra. Duże kotlety przekrawamy na dwie lub trzy części – małe kotleciki wyglądają dużo ładniej. Kotleciki nacieramy przyprawami wymieszanymi z winem i oliwą, i zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia mozzarellę kroimy w tyle plastrów, ile mamy kotlecików. Suszone pomidory kroimy dość drobno. Kotlety smażymy na patelni, a gdy są już prawie gotowe, na każdym układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i plasterek mozzarelli. Patelnię przykrywamy. Kotleciki są gotowe, gdy ser się roztopi.
Podajemy z mieszanymi sałatami z sosem z oliwy z oliwek, cytryny, szczypty soli i szczypty cukru i ewentualnie z suszonymi i świeżymi pomidorami. Tradycjonaliści i głodomory mogą podać kotleciki z opiekanymi ziemniaczkami (ale bez dodatkowych intensywnych przypraw, bo zdominują delikatny smak mięsa).

Do takiej kolacji pasuje oczywiście białe wytrawne wino.

Deser

PANNA COTTA

Na zakończenie posiłku proponuję typowy włoski deser o dość dziwnej nazwie – panna cotta czyli ... gotowana śmietana.

Potrzebne są nam:

&frac34; szklanki mleka
&frac34; szklanki śmietanki 36 %
dwie łyżki cukru
dwie szczypty cukru waniliowego
2 średnio-płaskie łyżeczki żelatyny
1 kiwi
1 mała pomarańcza
sos czekoladowy (może być gotowy albo zrobiony z rozpuszczonej czekolady)

Mleko i śmietankę wlać do rondla, dodać cukier i cukier waniliowy. Całość mocno podgrzać, nie gotować. W odrobinie gorącego płynu bardzo dokładnie rozpuścić żelatynę i wlać ją do rondla. Płyn rozlać do dwóch małych miseczek i zostawić na noc w lodówce do stężenia. Gdy masa stężeje, każdą miseczkę na moment włożyć do gorącej wody, a potem wyłożyć deser na talerz, odwracając miseczkę "do góry nogami". Kiwi i pomarańczę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na talerzach obok panny cotty. Deser polać sosem czekoladowym.
Do deseru proponuję podać kawę w stylu włoskim lub mocną, aromatyczną herbatę.


Kolacja po polsku

ZUPA – KREM Z GROCHU SUSZONEGO Z GRZANKAMI

Proporcje na więcej niż dwie porcje – zostanie na obiad na następny dzień jeszcze po solidnym talerzu zupki.

1 l wywaru na wędzonce, wędzonych kościach lub żeberkach (patrz: Szybkie gotowanie 7)
2 garście grochu
15 dag surowego wędzonego boczku
majeranek, pieprz, ewentualnie sól
grzanki z chleba

Groch namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje, ugotować go w – pół na pół – wodzie, w której się moczył i wywarze mięsno–warzywnym. Gdy groch będzie całkiem miękki, zupę zmiksować, doprawić majerankiem i pieprzem. Raczej nie solić, bo wywar jest wystarczająco słony. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Zupę podawać posypana skwarkami z boczku z grzankami z chleba.


Danie główne

Proponuję wykorzystać któryś z przepisów na schab, podawanych przeze mnie w poprzednich odcinkach (np. Elegancki obiad - ukryty potencjał schabu, część 1 i 2 ) – takiego schabu możemy przygotować więcej, dzięki temu będzie obiad na następny dzień (co pozwoli nam odpocząć po walentynkowych szaleństwach) lub wykorzystać poniższy przepis.

KOTLECIKI Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ Z PIEPRZEM I CEBULĄ
Potrzebujemy:

1 średnia polędwica wieprzowa
2 duże cebule
sól, pieprz,
olej lub oliwa z pestek winogron do smażenia

Polędwicę pokroić na małe kotleciki, każdy z nich rozpłaszczyć dłonią, posolić, mocno popieprzyć, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość dusić pod przykryciem aż cebula się zeszkli. Na talerzach ułożyć po kilka kotlecików, a na każdym z nich kupkę zeszklonej cebuli. Podawać z ziemniakami purée lub z opiekanymi talarkami ziemniaczanymi i z sałatką o ostrym, zdecydowanym smaku (np. z kiszonych ogórków lub z kwaszonej kapusty). Jest to bardzo proste danie, ale smaczne.
Do takiego zestawu dań pasuje oczywiście piwo albo czerwone, niezbyt cierpkie, ale jednak zdecydowanie wytrawne, wino.


Deser

JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI I MIODEM

Potrzebujemy:

2 jabłka
5 dag posiekanych orzechów włoskich
5 dag rodzynek
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cukru pudru
1 białko
ewentualnie cynamon

Jabłka przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne, wgłębienie wypełnić orzechami i rodzynkami z miodem i ewentualnie z cynamonem. Jabłka włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać aż zmiękną. Białko ubić z cukrem pudrem. Na prawie gotowe jabłka wyłożyć pianę z białek, tak aby utworzyła "czapeczkę" na każdym jabłku i całość zapiec, aż z piany zrobi się beza. Podawać gorące.
W wersji uproszczonej można zrezygnować z bezowej "czapeczki"; w takim wypadku można podać gorące jabłka z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych.
Do deseru można podać kawę z kroplą alkoholu lub herbatę o smaku cynamonowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin