Forum Polacy w Wielkiej Brytanii                                                                       . Strona Główna Polacy w Wielkiej Brytanii .
Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTA I CIASTECZKA
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Czw 7:30, 05 Kwi 2007    Temat postu: CIASTA I CIASTECZKA

na razie podaje przepis na pyszna szarlotke

1 szklanka maki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny (tutaj semolina dostepna w TESCO)
1,5 kg jablek
1 porcja proszku do pieczenia
1 porcja cukru waniliowego
pol kostki margaryny
mielony cynamon
sok i skorka otarta z jednej cytryny
tluszcz i bulka tarta do formy:)

Sypkie produkty przesiac razem i podzielic na trzy czesci,cynamon rowniez dodac.Jablka umyc(mozna obrac,ale nie jest to konieczne),zetrzec na tarce z duzymi otworami,skropic sokiem z cytryny i posypac cynamonem,wymieszac.Do natluszczonej,wysypanej bulka tarta formy wysypac 1/3 sypkich produktow i przykryc polowa jablek.Nastepnie wysypac nastepna 1/3 sypkich produktow i przykryc druga polowa jablek.Na wierzch wysypac ostatnia czesc sypkich produktow.Zimna margaryne zetrzec na tarce z duzymi otworami bezposredni na szarlotke.Przykryc folia aluminiowa.Wstawic do nagrzanego piekarnika (200 stopni)na 45 min..Nastepnie zdjac folie i piec jeszcze 15 min.

Zycze smacznego.Ciasto proste i naprawde pyszne :D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Czw 7:32, 05 Kwi 2007    Temat postu:

jutro podam nastepny przepis:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Czw 8:49, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Dzieki - trzeba by moze cos pomyslec na swieta upiec? Nawet blaszek nie mam w tej Anglii :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 9:29, 05 Kwi 2007    Temat postu:

ciasto z owocami ....... szybkie / kruche

4 szkl. mąki
margaryna 250g
kokosowe wiórki
proszek do pieczenia (ok.1 łyżeczka)
1/3 szkl. cukru (do ciasta)
5 żółtek
białka osobno

wyrobic ciasto (odłożyć "duzą garsć" na posypkę) , położyc ciasto na wysmarowanej blasze, polac ubitym białkiem, potem dżem lub owoce, potem kokos i pokruszone ciasto.
Zapiekać około 45 min w 200st.

to jest przepis mojej mamy - należy uważać żeby nie "przesuszyć" ciasta; zarówno w piekarniku jak i potem po wyjęciu - ale i tak będzie "zjadliwe" chyba nawet jest lepsze na drugi dzień ( należy przykrywac ciasto sciereczką)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 9:35, 05 Kwi 2007    Temat postu:

a ten przepis mam od Szkotki

4 uncje rozpuszczonej margaryny
4 -/- brązowego cukru (sypiego)
4 -/- mąki samorosnącej
4 -/- jasnych rodzynek
4 -/- innych rodzynek
1 ubite jajko

dobrze wymieszać, wyozyc na blachę - równo rozsmarować
piec az ciasto będzie złotego koloru
180 st. przez około 20 min.
pokroić na kawałki jak jeszcze jest ciepłe - po wystygnięciu będzie bardzo niewygodnie go pokroić

robiłam 1 raz - dobre "ciasto"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 9:41, 05 Kwi 2007    Temat postu:

PIEGUS

1 szklanka białek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szklanka maku (nie musi byc mielony)
szczypta proszku spulchniającego

białka ubic na pianę, w misce wymieszać ja delikatnie z reszta składników. Piec w gorącym piekarniku około 0,5 godz. na jasnozłoty kolor
nie wiem dokładnie jaka temp. bo mi postatnio wyszlo za suche
więc może wystarczy do 180st. ?
acha i troche mało tego ciasta 8-)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Czw 9:43, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Ale zorza sie rozpedziłas z tymi ciastami? A powiedz mi co to jest za mąka samorosnaca? Mozesz jakas polecic?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Czw 9:45, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Piszcie jakich produktów angielskich uzywacie - bo kiedys jak kupilam maka angielska na pierogi - to wogole nie moglam z niej ciasta zagniesc. Koncowy efekt byl taki ze nie bylo pierogów. Teraz kupuje jak potrzebuje z polskiego sklepu nasz polska make.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MartaB
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kent

PostWysłany: Czw 9:53, 05 Kwi 2007    Temat postu:

ja tez raz zrobilam pierogi z angielskiej maki - niby wyszly ale nie byly takie miekkie jak powinny byc i byly jakies zołte ;d teraz kupuje rowniez polska make i daje do wszystkiego
a o jakie produkty angielskie pytasz ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Czw 10:01, 05 Kwi 2007    Temat postu:

Własnie np. o mąke. Zawsze łatwiej bedzie mi kupić angielska niz polska - bo teraz mieszkam troche daleko od polskiego sklepu wiec musialabym jechac specjalnie. Dlatego jesli np maka jest jakas dobra i sprawdzona przez kogos to wygodniej byloby mi ja kupic np w Sainsbury's lub Tesco - mam niedaleko siebie te sklepy.
Ogolnie tez inne jakies tam angielskie produkty, zapachy, margaryny itp. Jakich wy uzywacie. ? Bo rozumiem ze skoro uzywacie to sa juz sprawdzone? :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 12:53, 05 Kwi 2007    Temat postu:

mak4701
masz całkowita rację - mąka szkocka jest fatalna
próbowałam różne, ale żadna nie daje pożądanych efektów
więc niektóre polskie przepisy nija sie mają do tutejszych składników

ja używam do pieczenia chleba w breadmaker - Strong white bread flour, firmy Allinson albo
strong brown bread flour - Tesco
nie dodawałam ich nigdy do ciasta- ale pewnie kiedys je swypróbuje

drożdże - Tesco, Fast action dried yeast (zielone opakowanie)

mąka, która ja nazywam "samorosnącą" to self rising -chyba wszędzie mozna ja kupić
jest biała i taka jakby z resztkami po otrębach (bardziej brązowa) - nie pamiętam dokładnej nazwy

no i podstawowa mąka - plain flour

ale chyba tez zaczne kupować polskie mąki, tylko że mi nigdy nie po drodze do "tych" sklepów :roll:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Czw 13:10, 05 Kwi 2007    Temat postu:

dzieki zorza. Wlasnie mi tez teraz całkowicie w inna strone do polskiego sklepu - a i pakistanczyków tu z polskim towarem tez wcale jeszcze nie widzialam. Albo bede kupowala na zapas :) albo zaczne kupowac polecane przez was.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nusia_1479
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Edinburgh

PostWysłany: Czw 14:39, 05 Kwi 2007    Temat postu:

zorza a czy moge prosic o przepis na chlebek z tutejszych składnikow i mam pytanie o te drozdze czy kupujesz takie w proszku?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Pią 6:32, 06 Kwi 2007    Temat postu:

ja uzywam plain flour i jak na razie ciasta wychodza pyszniutkie,pierogi rowniez robilam z tej maki i nie byly zle.nie uzywam maki "samorasnacej",raz kupilam i nic z niej nie wychodzilo.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Pią 6:33, 06 Kwi 2007    Temat postu:

ja uzywam plain flour i jak na razie ciasta wychodza pyszniutkie,pierogi rowniez robilam z tej maki i nie byly zle.nie uzywam maki "samorasnacej",raz kupilam i nic z niej nie wychodzilo.dzis pieke makowce na swieta:)zobaczymy czy wyjda.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin