Forum Polacy w Wielkiej Brytanii                                                                       . Strona Główna Polacy w Wielkiej Brytanii .
Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomysly na obiad
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorcia
Administrator
<font color=#cc0000>Administrator</font>



Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fort William

PostWysłany: Wto 13:01, 20 Mar 2007    Temat postu:

kad240 napisał:
ja dzis mam ochote na placuszki ziemniaczane:)



mhhm pycha placek najlepiej po wegiersku
my mamy dzis spagetti


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Pon 19:03, 26 Mar 2007    Temat postu:

przyznam że odrobinę experymentowałam, ale wyszło smaczne - więc podpowiem jak urozmaicić smak kotletów mielonych

składniki:
mięso mielone (ja miałam wieprzowe)
ząbek czosnku (starkowany)
łyżka przecieru pomidorowego
bułka sucha (do namoczenia w wodzie i wycisnięcia)
kilka pieczarek drobno starkowanych (to ta nowosc dla mnie )
jajko
przyprawy

wymieszałam, obtoczyłam w bułce tartej (mojej produkcji, bo wydaje mi sie smaczniejsza 8-) ) i usmażyłam na oleju

smakowało lekko inaczej - ale to były nadal "mielone" i do tego nadal smaczne

pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Nie 10:11, 01 Kwi 2007    Temat postu:

ja dzis podaje zurek i schabowego:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Wto 6:29, 03 Kwi 2007    Temat postu:

mak4701 cos z piersi kurczaka
sama czesto nie gotuje,ale polecam,mojemu mezowi smakowalo

4 filety z piersi kurczaka
2 marchewki
1 sredni seler
2 czerwone cebule
1 papryka
suszone ziola(prowensalskie,tymianek,oregano,majeranek)
sos sojowy lub przyprawa do zup w plynie
sok z cytryny
sol.pieprz
oliwa lub dobry olej

Filety lekko rozbic,natrzec sokiem z cytryny i sosem sojowym.Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki przynajmniej na pol godziny (polecam zrobic dzien wczesniej i wstawic do lodowki).
Warzywa oczyscic i pokroic w malutkie slupki lub piorka.Plaska forme do zapiekania wylozyc folia aluminiowa,a na niej ulozyc platy miesa.Przykryc wymieszanymi warzywami,posypac ziolami,sola i pieprzem,skropic sosem sojowym.Przykryc folia aluminiowa,wstawic do nagrzanego piekarnika (180C)
na okolo 30min.(moze byc troche dluzej).Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MartaB
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kent

PostWysłany: Wto 9:05, 03 Kwi 2007    Temat postu:

a ja polecam zapiekanki z makaronu - prosto i bardzo sycace przy tym pyszne, robie je z dwoma sosami albo pomidorowym albo serowo-beszamelowym

mieso mielone pol kg
marchewka
seler naciowy - polowa
cebula
papryka czerwona i zielona badz zolta
30 dkg pieczarek

podsmazyc starta na grubych oczkach marchew, cebule, pieczarki papryki
dodac do podsmazonego wczesniej miesa mielonego, zalac pomidorami w puszcze duscic - dodac ziola jakie lubicie i przyprawy - ja uzywam oxo do lasagne i zapiekanek...
osobno ugotowac makaron
wysmarowac forme maslem ulozyc makaron polac sosem zmieszanym z miesem i warzywami, na wierzch duzo sera zoltego startego i do piekarnika na 20 min w 190 stopniach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Wto 9:34, 03 Kwi 2007    Temat postu:

smaczny opis dziewczyny - musze wypróbować :lol:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MartaB
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kent

PostWysłany: Śro 10:38, 04 Kwi 2007    Temat postu:

ja w ogole nie pieke powiem wam nie mam do tego reki zdajscie :D gotowac lubie i podobno dobrze gotuje ale z pieczeniem ehhh
szczescie ze moj maz nie przepada za ciastami itp


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Śro 11:00, 04 Kwi 2007    Temat postu:

ja uwielbiam piec ciasta i ciasteczka i przynajmniej raz w tygodniu jest cos pysznego.moj maz uwielbia slodkosci.:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Śro 11:20, 04 Kwi 2007    Temat postu:

kad podrzuc nam jakis przepis na latwe w wykonaniu ciasta i ciasteczka. Ja bardzo lubie piec ale odkad jestem w UK nie robie tego. Nawet szczerze powiem niewiem czemu? :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Czw 7:19, 05 Kwi 2007    Temat postu:

ok,dam nowy temat:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Pią 7:04, 06 Kwi 2007    Temat postu:

mak4701 jeszcze jeden przepis z piersi kurczaka

40 dag miesa(filety z indyka lub kurczaka)
25 dag grzybow(boczniaki,pieczarki,grzyby lesne)
2-3 cebule
1 strak kolorowej papryki
1 puszka konsrewoej kukurydzy lub groszku
3-4 lyzki oliwy lub oleju
1 puszka pomidorow w zalewie
garsc posiekanej zieleniny(wedlug uznania)
sok z cytryny
warzywna przyprawa typu vegeta
1 lyzka maki pszennej
so,pieprz cayenne lub mielona papryka

Mieso pokroic w cienkie paseczki lub kostke,skropic sokiem z cytryny i natrzec przyprawa warzywna.
Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na conajmniej pol godzinki(polecam na dluzej).Cebule pokroic w kostke,zeszklic na tluszczu.Pomidory rozgniesc widelcem,papryke oczyscic,pokroic w paseczki i razem z pomidorami dodac do cebuli.Grzyby oczyscic,pokroic na cienkie paseczki,dodac do sosui ,stale miszajac dusic na mamlym ogniu.Dodac mieso i dusic na malym ogniu do kiekkosci.Kukurydze odsaczyc z zalewy,dodac do smietnika i zagotowac.Jesli sos jest zbyt rzadki,mozna zagescic go lyzka maki rozprowadzona w 2-3 lyzkach zimnej wody.Doprawic do smaku.Przed podanie dodac posiekana zielenine i dobrze wymieszac.Podawac z ryzem lub kaszka kuskus.

przepis wyprubowany przeze mnie:)
chyba zaczynam lubic te moje gotowanie:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Pią 11:45, 06 Kwi 2007    Temat postu:

Brzmi zachecajaco - zrobie w tygodniu :) Dzieki wielkie. Jakby co to czekam na jeszcze wiecej przepisow.....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Sob 7:32, 07 Kwi 2007    Temat postu:

BIAŁY BARSZCZ zaczyn wg mojej babci z lat około 60tych

na 1 litr letniej wody wsyp 5 czubatych łyżek mąki przennej (lub specjalnej na żurek). Dodaj 1 ząbek czosnku, skórke z chleba i wymieszaj.
Przykryj sciereczką - czasami mieszaj.
Po około 2-3 dniach sie zakwasi.
Na gotujący sie bulion wlej 3/4 zaczynu (barszczu).
Reszte postępuj jak z barszczem np. z proszku (np. biała kiełbasa, ziemniaki itd.)

ja robiłam do tej pory 1 raz.... ale miałam za ciepło w pokoju i na 3 dzień było juz zbyt ukiszone i musiałam wylać... dlatego radze PILNOWAĆ ów zaczyn :lol:

co do tej pozostałej 1/4 zaczynu ...... to zrobić ponownie zaczyn na tej bazie (woda, mąka, czosnek) - ponoć smakuje jeszcze lepiej

zobaczymy co mi wyjdzie - bo gotuje dzis po południu lub jutro do południa :D

moja mama do tej pory w ten sposób robi biały barszcz, bo kupowanie torebek z proszkiem za drogo ją wychodzi (4 dorosłe osoby z dużym apetytem)

smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nusia_1479
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Edinburgh

PostWysłany: Czw 13:33, 06 Mar 2008    Temat postu:

a ja robie dziś kluski ślaskie mniam!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
whisky79
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 18 Sty 2008
Posty: 376
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bo'ness

PostWysłany: Pią 9:11, 07 Mar 2008    Temat postu:

niusia to smaruj nam tu przepis... ja z chęcią skorzystam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin