Forum Polacy w Wielkiej Brytanii                                                                       . Strona Główna Polacy w Wielkiej Brytanii .
Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

RYŻ i potrawy z jego dodatkiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 20:26, 15 Mar 2007    Temat postu: RYŻ i potrawy z jego dodatkiem

lubię ryż - zawsze lubiłam
napisze Wam kilka "moich" przepisów

SAŁATKA z tyńczyka, kukurydzy, majonezu i ryżu !
1 szklanka suchego ryżu - ugotować
dodać tuńczyk z puszki (w sosie własnym)
kukurydzę z puszki
wymieszać dodając majonezu (wg upodobań)
+ przyprawy (sól, pieprz, koperek)

wygląd nie jest zachęcający, ale jeżeli lubicie tuńczyka - to taka sałatka tez Wam posmakuje

moje koleżanki dodają tez inne składniki m.in. posiekanego ogórka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 20:33, 15 Mar 2007    Temat postu:

Risotto z pomidorami

300g ryżu
litr bulionu warzywnego (z kostki)
2 ząbki czosnku
4 pomidory
cebula
3 łyzki oleju
2 łyzki sera żółtego (np. parmezanu)
sól
pęczek bazylii (lub mniej - jak kto lubi)
*ewentualnie: kiełbasa, papryka słodka (powiedzmy 1/2)

Pomidory sparzyć, obrac i pokroić w kostkę.
Czosnek i cebulę obrac, posiekać. Podsmażyc na rozgrzanym oleju.

Do warzyw dodac ryż. Chwilkę smażyc mieszając. Nastepnie dodac szklanke bulionu i pomidory. Smazyc uzupełniając potrawkę w trakcie wyparowywania płynu pozostałym bulionem. Dodać żółty ser i częsć pokrojonej w paseczki bazylii.
Jeżeli zdecydujecie sie na kiełbase i paprykę to to jest dobry moment by je dodac

Risotto doprawic solą. Udekorowac pozostalą bazylią....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Czw 20:42, 15 Mar 2007    Temat postu:

Kulki z mięsa i ryz

szklanka ryżu
300g kurek (z zalewy) lub PIECZAREK
300g mielonej wieprzowiny
cebula
jajko
2 plastry chleba tostowego
3 łyzki oleju
50g bekonu
łyzka masła
2-3 łyżki swieżej zieleniny (antka, kolendra itd.)
szklanka naturalnego jogurtu
sól - pieprz

z chleba tostowego obciąć skórkę, namoczyc w ciepłej wodzie. Cebulę obrac, pokroić w kostkę. zagniesc na gładka masę z mielonym mięsem, osączonym chlebem i jajkiem. Doprawic sola i pieprzem.

Z masy uformowac kuleczki (raczej malutkie) Smazyc je w gorącym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor, WYJĄĆ

Do oleju pozostałego po smażeniu mięsa dodac masło a nastepnie
Kurki/ pieczarki + bekon pokrojony w cienkie paseczki. Smazyc az grzyby będa miękkie.

Połowe zieleniny wymiesać z jogurtem. doprawic sola i peprzem.

Ryż opłukać. Ugotować na sypko w dużej ilosci osolonego wrzątku. Osączyć Ułożyc na talerzu. Obłozyc mięsnymi kulkami i grzybami smazonymi z bekonem, Posypać pozostałą zieleniną. Podawac z jogurtem.



jutro inne przepisy, bo dzis troszke literki lataja mi przed oczami :roll:


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorcia
Administrator
<font color=#cc0000>Administrator</font>



Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fort William

PostWysłany: Czw 20:48, 15 Mar 2007    Temat postu:

fajnie przydadza mi sie przepisy dla mojej zrzedy bo to tylko mieso chce jesc nic wiecej a mi sie czasami rzyg.......c chce za przeproszeniem tym codziennym wymyslaniem obiadow

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Nie 10:13, 18 Mar 2007    Temat postu:

SAŁATKA CURRY

200 g ryżu
2 czerwone papryki
2 ogórki kiszone
jabłko
banan
curry
szczypiorek
sok z 1/2 cytryny
sól
łyżka oleju

Ryz ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzić.

Paprykę i jabłko opłukać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić - papryke w paseczki, jablko w krązki (jabłko w trakcie krojenia skrapiac sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiało). Banana obrać. Razem z ogórkiem pokroic w plasterki.

Olej doprawić do smaku curry, sola i sokiem z cytryny.

Ryz ułożyć w salaterce. Nastepnie obłożyć go papryką i owocami. Polac sosem.

Potrawę udekorować opłukanym szczypiorkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Nie 10:19, 18 Mar 2007    Temat postu:

WIEJSKA ZAPIEKANKA

szklanka ryżu
300g kiełbasy
2 czerwone papryki
2 pory
jajko
szklanka bulionu (z kostki)
1/2 szklanki smietany
150g żółtego sera
natka
3 łyzki oleju
sól i pieprz
łagodna papryka w proszku

Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Papryke umyć, nastepnie usunąć gniazda nasienne i pokroic w kostkę. Pory oczyscić. Pokroić w krążki. 2 łyzki oleju mocno podgrzać. Podsmażyc na nim pory, papryke i kiełbasę.

Ryz opłukać, gotowac 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, Wymieszać z warzywami i połowa bulionu. Doprawic do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.

Ryz z dodatkami uożyć w żaroodpornym, wysmarowanym resztą oleju naczyniu. Polać smietaną wymieszana z serem, jajkiem i pozostałym bulionem.
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
posypac natką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dorcia
Administrator
<font color=#cc0000>Administrator</font>



Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fort William

PostWysłany: Nie 10:26, 18 Mar 2007    Temat postu:

my wczoraj tezmielismy na obiad ryz wlasnego pomyslu
czyli wszystkiego po trochu : sos z pieczarek , suszonych polskich grzybkow, papryki , cebuli , kukurydzy i kurczaka doprawiony delikatem , wegeta, magi, pieprzem, ciut pasty pomidorowej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Nie 11:35, 18 Mar 2007    Temat postu:

Jak okreslenie na naszych lubych ("zrzeda") sie ładnie przyjęła nam na forum :lol: Wiecie co bylabym wam wdzieczna za zamieszczanie fotek czy tez linków z zdjeciami owych potraw - o ile takowe posiadacie - waszych przepisów bo ulatwiloby to nam rozpoznanie czy udalo nam sie cos czy jednak nie. Bo jak czytam i czytam te wasze przepisy to nie moge nawet sobie wyobrazic jak to mogloby wygladac.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Nie 19:49, 18 Mar 2007    Temat postu:

te przepisy mam od "dawien dawna" i są w moim zeszycie kulinarnym.... tak więc ewentualne fotki mogą tylko z realu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mak4701
Wymiatacz
Wymiatacz



Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Luton

PostWysłany: Nie 20:45, 18 Mar 2007    Temat postu:

zorza moze byc i fotka z realu - mi nie przeszkadza. A nawet zobacze przy okazji jak pichcisz:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kad240
Stały bywalec
Stały bywalec



Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kirkcaldy

PostWysłany: Wto 8:47, 20 Mar 2007    Temat postu:

a ja proponuje RYZOLE pyszne placuszki

20dag ryzu
1 duza porcja wloszczyzny z rosolu (bez kapusty)
2 jajka
10 dag maki
1/2 szklanki smietany
posiekana natka pietruszki
kostka rosolowa
2 lyzki masla
2-3 zabki czosnku

warzywa pokroic w drobna kostke.ryz ugotowac na sypko w rosole z kostki,odcedzic i wymieszac z maslem,ostudzic.
z maki,smietany i zoltek zrobic ciasto,dodac posiekane warzywa i posiekany lub zmiazdzony czosnek,natke oraz ryz,ewentualnie doprawic do smaku sola,pieprzem lub pikantna papryka.bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli,wymieszac delikatnie z ciastem.zanurzona w tluszczu lyzka nabierac porcje ciasta i klasc na rozgrzany olej niewielkie placuszki.podawac posypane startym zoltym serem lub z dodatkiem gotowego sosu pomidorowego.

polecam naprawde dobre.ja nie czekalam az ryz i warzywa ostygna.
moim "mezczyznom" bardzo smakowaly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin